Политика на колачиња (Cookies) 

Колачиња (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер, мобилен телефон или друг уред од страна на веб страниците кои ги посетувате.

Преку нашите колачиња (cookies) ние добиваме и задржуваме информации за Вашата посета на нашата веб-страница, за тоа како сте ги користеле различните делови, со цел да анализираме и разбереме Вашето користење како и за одржување на информациска сигурност на веб-страната.

Целта е да се подобри Вашето искуство преку овие мали датотеки што ги испраќаме до Вашиот уред / компјутер.

Сookies може да бидат привремени или трајни. Тие не предизвикуваат проблеми за Вашиот уред/ компјутер, напротив истите ни покажуваат што ги интересира корисниците кои ја посетуваат нашата страница за да се подобри со Ваша помош, односно со прифаќањето на cookies.

Колачиња од трета страна за статистика

Smartus.mk користи Google Analytics, услуга за анализа на веб сообраќај од Google, Inc., 1600 Amphitheatre Parkway - Mountain View - CA94043 USA, која користи колачиња за собирање и анализа на собраните информации за корисниците. Ниту Smartus.mk ниту Google не ја поврзуваат вашата IP адреса со други податоци што ги имаат за директна идентификација. Собраните информации се обработуваат со системот на Google Analytics за да се создаде извештај за админи на Smartus.mk, кој тие го користат за проверка на правилното функционирање на услугите и, доколку е потребно, нивото на одобрување на содржината. За повеќе информации во врска со користењето приватни податоци од Google Inc., кликнете овде (https://www.google.it/intl/it/policies/privacy/); со оневозможување на статистички колачиња, го спречувате Google Analytics да собира податоци за вашиот прелистувач, преку соодветната компонента за Google Analytics, која може да се најде овде: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Приклучоци на социјални мрежи и виџети (трети страни)

Нашата веб страна може да содржи приклучоци од најпопуларните социјални мрежи (на пр. Facebook, Instagram, Messenger) од трети страни. Таквите приклучоци може на пример да одговараат на иконата од Фејсбук или Инстаграм кооишто се поврзани со нашите официјални профили. Виџетот Messenger овозможува корисникот да нè контантира преку својот Facebook профил.

Модул: Social media follow links v2.0.0 by PrestaShop

Plug-in Facebook, сопственик: Facebook Inc. ,1601 S. California Ave , Palo Alto CA94304 - USA:

Instagram plug-in, сопственик: Facebook Inc. ,1601 S. California Ave , Palo Alto CA94304 - USA:

Messenger widget, сопственик: Facebook Inc. ,1601 S. California Ave , Palo Alto CA94304 - USA:

Колачиња што ние ги користиме:

Неопходни колачиња (necessary cookies). Неопходните колачиња помагаат една веб-страница да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата, употребата на кошничка за купување (shopping cart), наплата и сл. Без овие колачиња, веб-страницата не може да функционира исправно. Претпочитани колачиња (Preference cookies). Претпочитаните колачиња ѝ овозможуваат на веб-страницата да ги запомни информациите кои го менуваат начинот на кој таа се однесува или изгледа, како на пример Вашиот претпочитан јазик или регионот во кој се наоѓате.

Статистички колачиња (Statistical cookies). Статистичките колачиња ни помагаат да разбереме на кој начин посетителите комуницираат со веб страната преку анонимно собирање на информации. 

Маркетиншки колачиња (Marketing cookies). Маркетиншките колачиња се употребуваат за следење на посетителите низ веб-страниците. Целта е да се прикажат реклами кои се релевантни и привлечни за поединечниот корисник. Врз колачињата поставени од трети лица, Smartus.mk нема никаква одговорност ниту надлежност и ве советуваме да ги прочитате политиката за приватност и политиката за колачиња на нашите соработници и партнери за зголемување на вашата сигурност. 

Колачиња за перформанси и функционалност. Овој тип на колачиња се однесува на следењето за тоа доколку повторно се вратите на нашиот сајт. Овие колачиња содржат неопходни информации, на пример од кој град пристапувате кон Smartus.mk. Важно е да се напомене дека овие колачиња не се неопходни и не влијаат врз вашето искуство при посетата на нашиот сајт. 

Social Media колачиња. Овие колачиња дозволуваат да ги интегрираме функциите од социјалните медиуми на нашиот сајт, а исто така може да се користат во маркетиншки цели. Колачињата кои што се поставени од Smartus.mk се во наша надлежност, но колачиња поставени од трети лица, во овој случај социјалните мрежи, не се во наша надлежност и Smartus.mk нема никаква одговорност спрема користењето на податоците приберени од третите лица. Ве советуваме за подобра информираност да ги пребарате и прочитате политиките за колачиња и приватност на овие трети лица за подобра ваша сигурност.

Како да ги контролирам колачињата?

Кога прв пат ќе ја пристапите било која страна на Smartus.mk  може да добиете порака која што ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, вие изјавување дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња.

Не е задолжително да ги прифатите колачињата и согласувањето со користењето на истите може да биде отповикано во било кое време. Преку подесувањата во веб-пребарувачот може да подесите кои колачиња ќе ги задржите, а кои не сакате да ги задржите. Исто така може да ја исконтактирате компанијата која ги поставила и која ги контролира колачињата. За повеќе информации проверете во подесувањата на вашиот веб-пребарувач.

Проследете ги линковите подолу за корисни информации околу колачињата кај популарните пребарувачи:

Microsoft Internet Explorer:

https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies

Google Chrome:

https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

Mozilla Firefox:

https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

Apple Safari:

https://support.apple.com/kb/PH21411?locale=en_US